Naar hoofdinhoud gaan

Drie nieuwe ziekten toegevoegd aan TSB-regeling 

02-06-2025

Vanaf 1 juli is het mogelijk om via de TSB-regeling een tegemoetkoming aan te vragen voor longkanker door silica, silicose en neus(bijholte)kanker door houtstof. De regeling was al beschikbaar voor allergisch beroepsastma, longkanker door asbest en CSE (schildersziekte). Per 1 juli wordt de regeling dus uitgebreid met drie nieuwe ziekten. 

De TSB-regeling is er voor mensen die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen. Zij kunnen een tegemoetkoming in de vorm van een geldbedrag aanvragen. Op dit moment is dit bedrag €25.679. De TSB-regeling geeft erkenning aan het verlies van gezonde levensjaren. Mensen die aan de voorwaarden voldoen, krijgen één keer een tegemoetkoming van de overheid. Lees hier meer over de TSB-regeling

Bent u ziek door het werken met gevaarlijke stoffen, of kent u iemand die misschien ziek is geworden door het werken met gevaarlijke stoffen? Kijk dan op de volgende pagina’s voor meer informatie. Daar vindt u ook de belangrijkste voorwaarden: 

  • CSE (schildersziekte) 

Vanaf 1 juli is het mogelijk om de aanvraag voor de tegemoetkoming in te sturen voor longkanker door silica, silicose en neus(bijholte)kanker door houtstof. Voor de andere ziekten kunt u nu al een aanvraag insturen. 

Gezondheidsraad publiceert classificatievoorstel styreen

02-06-2025

Werkgevers worden mogelijk verplicht aanvullende maatregelen te nemen om werknemers tegen blootstelling  aan styreen te beschermen. Volgens de Gezondheidsraad is er “beperkt, maar voldoende bewijs” om styreen te classificeren als stof “waarvan verondersteld wordt dat ze kankerverwekkend is voor mensen.” Styreen wordt veel gebruikt in sectoren als de kunststofverwerking en de bouw. Vnci.nl, 8 mei 2025

Het gevaar van een keukenblad

02-06-2025

Door het werken met de poederachtige stof silica kunnen mensen na jaren de ernstige longaandoening silicose ontwikkelen, een stoflongziekte. Het gebruik van composiet (kunststeen) kan direct ziek maken. Het gehalte silica in composiet is namelijk zo hoog dat er bij onbeschermd verwerken meteen gevaar voor de longen ontstaat. Per 1 juli kunnen mensen met deze beroepsziekte via de TSB-regeling in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Nporadio1.nl/Pointer, 31 mei 2025

Zembla podcast Ziek van je werk

14-05-2025

De podcast Ziek van je werk van het programma Zembla meldt dat werkgevers vaak niet of niet voldoende registreren dat werknemers aan gevaarlijke stoffen worden blootgesteld. Als werknemers tientallen jaren daarna ziek worden kunnen ze niet aantonen dat die blootstelling de oorzaak is geweest. Bnnvara.nl, 8 mei 2025

Staatssecretaris wil meer kennis over beroepsziekten

08-05-2025

De kennis over beroepsziekten  moet worden verbeterd. Dat wil staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bereiken met een wetswijziging, zodat er meer informatie komt voor artsen, werkgevers en werknemers. Nobel verwacht dat het kennisprogramma dat zo wordt opgezet, zich de eerste decennia vooral zal richten op stoffengerelateerde beroepsziekten, maar sluit onderzoek naar andere beroepsziekten niet uit. De regering heeft een structureel budget van 5,5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de opbouw van deze beroepsziektekennis.  Medisch Contact, 1 mei 2025

Voornemen om TSB-regeling uit te breiden met neuskanker door houtstof, silicose en longkanker door silica

26-03-2025

Naar verwachting wordt de TSB-regeling op 1 juli 2025 uitgebreid met drie nieuwe beroepsziekten. De TSB-regeling is een tegemoetkoming voor mensen die ziek zijn geworden door werken met gevaarlijke stoffen. De volgende beroepsziekten, die mensen kunnen oplopen door het werken met gevaarlijke stoffen, worden waarschijnlijk toegevoegd aan de TSB-regeling:

  • Neus(bijholte)kanker door houtstof
    Deze ziekte kan ontstaan door het inademen van houtstof, bijvoorbeeld tijdens het bewerken van hout en bij het maken van multiplex en spaanplaten.
  • Silicose
    Bij silicose is er blijvende schade in de longen door ontstekingen. Deze ziekte kan ontstaan door het inademen van respirabel kristallijn silica (kortweg: silica) tijdens het bewerken van natuursteen, baksteen, composietsteen, beton en cement.
  • Longkanker door silica
    Ook deze ziekte kan ontstaan door het ademen van silica. Asbest en silica kunnen samen de kans op longkanker vergroten. Daarom zal bij een aanvraag gekeken worden naar blootstelling aan zowel asbest als silica.

Volgens planning is begin juni meer informatie over de uitbreiding bekend. Hou hiervoor deze website en de nieuwsbrief in de gaten. U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

Waarom deze ziekten?

Voor de volgorde waarin nieuwe ziekten worden toegevoegd, kijkt de adviescommissie onder andere naar het aantal ziektegevallen in Nederland. Ook wordt gekeken of er voldoende gegevens beschikbaar zijn om de aanvragen te beoordelen. Dat is belangrijk om te kunnen bepalen of een ziekte echt is ontstaan door blootstelling aan een gevaarlijke stof.

Waarom bestaat de TSB-regeling?

Elk jaar overlijden ruim vierduizend mensen door ongezond en onveilig werk. Vaak komt dit door werken met schadelijke stoffen. Mensen die ziek zijn geworden door schadelijke stoffen, dampen of gassen hebben (vaak blijvende) gezondheidsschade. Voor patiënten is het vaak moeilijk om een werkgever of opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor deze schade. De TSB-regeling geeft erkenning aan het verlies van gezonde levensjaren. Daarnaast krijgen mensen die aan de voorwaarden voldoen één keer een tegemoetkoming van de overheid van ruim 25.000,= euro

Lees hier meer over de TSB-regeling.

Bekijk hier de Kamerbrief over de voorgenomen uitbreiding van de TSB-regeling.