Over de regeling TSB
Mensen die ziek zijn geworden door werken met schadelijke stoffen kunnen een tegemoetkoming in de vorm van een geldbedrag aanvragen. Dit staat in de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). De regeling TSB is op dit moment beschikbaar voor (oud)werknemers of zelfstandigen met longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en CSE (schildersziekte).
Erkenning beroepsziekte
De TSB-regeling geeft erkenning aan het verlies van gezonde levensjaren. Mensen die aan de voorwaarden voldoen (zie Voorwaarden regeling TSB), krijgen één keer een tegemoetkoming van de overheid. In 2025 is dit een bedrag van €25.679,-. Dit wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als de aanvrager ook een schadevergoeding of een betaling heeft ontvangen van de werkgever of opdrachtgever, trekt de SVB het ontvangen geldbedrag van de tegemoetkoming af.
Andere beroepsziekten
Op dit moment kunnen mensen die ziek zijn geworden door het werken met schadelijke stoffen een aanvraag doen als zij één van de volgende ziektes hebben:
In de komende jaren worden er meer ziektes toegevoegd die zijn ontstaan door het werken met schadelijke stoffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaalt wanneer dat gebeurt en welke beroepsziekten dat zijn. Als er een ziekte bij komt, leest u dit op deze website en in de nieuwsbrief. U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor onze nieuwsbrief.
Waarom bestaat de TSB-regeling?
Elk jaar overlijden ruim vierduizend mensen door ongezond en onveilig werk. Vaak komt dit door werken met schadelijke stoffen. Mensen die ziek zijn geworden door deze stoffen hebben (vaak blijvende) gezondheidsschade. Het is moeilijk om een werkgever of opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor deze schade. Zo’n proces is ingewikkeld en duurt vaak lang: gemiddeld ruim vier jaar en soms zelfs tien jaar of meer. Het kost de (ex-)werknemer bovendien veel geld, onder andere aan proceskosten. Deze kosten worden niet altijd helemaal vergoed, ook niet als de werkgever of opdrachtgever aansprakelijk wordt gesteld.
Via de TSB-regeling kunnen mensen die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen sneller erkenning krijgen. De aanvragers krijgen binnen 16 weken na de aanvraag te horen of ze een tegemoetkoming krijgen of niet (deze periode kan met 16 weken verlengd worden als er bijvoorbeeld nog documenten missen). Iemand die een tegemoetkoming via de regeling TSB aanvraagt, kan ook een rechtszaak starten tegen de (oud-) werkgever of opdrachtgever. Als de aanvrager een schadevergoeding krijgt van de (oud-)werkgever of opdrachtgever, moet een deel of de hele tegemoetkoming TSB worden terugbetaald.
Wie zijn er betrokken bij de regeling TSB?
ISBG
De aanvraag komt binnen bij het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). Het ISBG heeft contact met de aanvrager. Het ISBG werkt samen met onderstaande organisaties.
Lexces
Lexces is het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten. Een deskundigenpanel van Lexces beoordeelt of er sprake is van een beroepsziekte volgens de regeling. De Adviescommissie Lijst Beroepsziekten van Lexces adviseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de lijst van erkende beroepsziekten. Deze commissie stelt ook het protocol op voor het bevestigen van de diagnose van de beroepsziekte.
Sociale Verzekeringsbank (SVB)
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) neemt het definitieve besluit of iemand een tegemoetkoming krijgt of niet. Dit gebeurt nadat het ISBG hierover een advies heeft gegeven. Bij een positief advies betaalt de SVB het geldbedrag uit.
Instituut Asbestslachtoffers (IAS)
Asbestslachtoffers met de ziekte maligne mesothelioom en asbestose kunnen zich aanmelden bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Vanwege de vele raakvlakken tussen het IAS en het ISBG is er structureel overleg en vindt er personele uitwisseling plaats.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
De regeling TSB is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ministerie bepaalt op basis van het advies van de Adviescommissie van Lexces welke ziekten worden toegevoegd aan de lijst met erkende beroepsziekten.