NS biedt (oud-)werknemers vergoeding aan voor schade door chroom-6

27-11-2022

Op 22 november 2022 heeft NS een regeling beschikbaar gesteld voor collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden door werken met chroom-6. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het ziektebeeld en de duur van de blootstelling. Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering.

Werknemers van NS kunnen per direct een aanvraag doen voor deze regeling. Met vragen over de regeling kunnen zij terecht bij het onafhankelijke informatiepunt chroom-6. NS heeft met de vakbonden FNV, VVMC en CNV overleg gevoerd over de regeling die NS openstelt. Hun suggesties zijn in de regeling verwerkt. De vakbonden ondersteunen de regeling van NS. 

De NS heeft lange tijd niet voldaan aan de regelgeving om medewerkers te beschermen tegen het kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar chroom-6 in NS-werkplaatsen van 1970 tot en met 2020. Mensen die met de stof in aanraking zijn gekomen, hebben een grotere kans op een aantal soorten kanker, allergische aandoeningen en chronische longziekten.

Wouter Koolmees, president-directeur van de NS, zegt dat de onderzoeksresultaten van het RIVM er niet om liegen. “NS beschermde (oud)collega’s onvoldoende tegen chroom-6. Namens de Raad van Bestuur van NS bied ik alle collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden of zich daar zorgen over maken mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop toen is gewerkt.”

Zie het bericht op RTL-nieuws en op de website van NS.