Jaarlijks minstens 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op werk
19-03-2025
TNO heeft in opdracht van KWF Kankerbestrijding onderzoek gedaan naar kanker door blootstelling aan gevaarlijke stoffen en UV-straling (zonlicht). De onderzoekers maakten een schatting van het aantal gevallen van kanker als gevolg van blootstelling op het werk. Voor wat betreft de diagnoses in 2021 blijken UV-straling en asbest de belangrijkste veroorzakers van beroepsmatige kanker. Voor een aantal soorten van kanker (waaronder longkanker door asbest) kunnen patiënten via de TSB-regeling een tegemoetkoming vanuit de Rijksoverheid aanvragen.
In 2021 werden 126.717 nieuwe kankerdiagnoses geregistreerd onder Nederlanders van 25 jaar en ouder. Daarvan zijn naar schatting 3.932 kankerdiagnoses (3,1%) veroorzaakt door blootstellingen op het werk. De relatie tussen kanker en werk blijkt veel vaker voor te komen bij mannen (5,4%) dan bij vrouwen (0,5%). Dit komt waarschijnlijk doordat mannen vaker werkzaam zijn in beroepen met blootstelling.
In het onderzoek zijn vier kankerverwekkende beroepsmatige blootstellingen meegenomen: asbest, kristallijn silica, dieselmotoremissies en UV-straling van zonlicht. Daarnaast zijn twee beroepen met hoge blootstellingsrisico’s onderzocht: schilder en lasser. Deze beroepen zijn specifiek meegenomen omdat schilders en lassers aan verschillende kankerverwekkende blootstellingen kunnen zijn blootgesteld, die niet tot één specifieke stof te herleiden zijn.
Een aantal schilders dat ziek werd door werken met gevaarlijke stoffen ontving al een geldbedrag van de overheid via de TSB-regeling. Lees hier de ervaringsverhalen van schilder Jan Stroo, schilder Willem van der Biezen en schilder Hendrik Jan Bruggink. |
Overzicht van combinaties van beroepsmatige blootstellingen en kankersoorten die meegenomen zijn in het onderzoek. (Bron: TNO)

*Hieronder vallen mesothelioom van de pleura (longvlies), peritoneum (buikvlies), pericard (hartzakje), tunica vaginalis (buikvlies van de teelbal).
**Hieronder vallen het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom.
Resultaten
- Blootstelling aan UV-straling van zonlicht veroorzaakte de meeste kankergevallen.
- Daarna is asbest een grote veroorzaker van kanker, met 1.406 diagnoses (1,1%) in 2021. Daarvan zijn er 925 gevallen van longkanker, 463 van mesothelioom, 10 van eierstokkanker en 9 van strottenhoofdkanker.
- Blootstelling bij schilders veroorzaakte 156 longkankerdiagnoses en 83 blaaskankerdiagnoses (0,2% van het totale aantal invasieve kankers).
- Bij lassers waren er 201 longkankerdiagnoses en 11 diagnoses van melanoom van het oog (0,2% van het totale aantal invasieve kankers).
- Kristallijn silica veroorzaakte 233 longkankerdiagnoses (0,2% van het totale aantal invasieve kankers).
- Dieselmotoremissies veroorzaakte 187 longkankerdiagnoses (0,2% van het totale aantal invasieve kankers).
De resultaten zijn hier in beeld gebracht.
Emiel Rolink, directeur ISBG:
“We wisten al dat jaarlijks ruim 3000 mensen overlijden na het werken met gevaarlijke stoffen. Dit onderzoekt toont nogmaals aan dat we oog moeten hebben voor deze patiënten. Met de TSB-regeling geven we de patiënten die ziek zijn geworden door werken met gevaarlijke stoffen, erkenning en ook een geldbedrag van ruim 25.000 euro.”
Tegemoetkoming beroepsziekten
Mensen met longkanker door asbest of mesothelioom kunnen mogelijk een aanvraag doen voor een tegemoetkoming van de overheid.
- Klik hier voor meer informatie over de aanvraag voor Longkanker door asbest
- Klik hier voor meer informatie over de aanvraag voor Mesothelioom
Lees het persbericht en het rapport van KWF Kankerbestrijding, uitgevoerd door TNO.
KWF.nl, NPO Radio 1, RTL Nieuws, AD.nl